Algemeen Dagblad : Ontroering en opluchting na fietstocht actrice naar Turkije

In bijna drie maanden fietste actrice Funda Müjde, de tweelingzus van de Amersfoortse Melda (52) met een speciale handfiets naar Turkije. Ze brak in 2007 bij een auto-ongeluk in Istanboel haar rug en vestigde met de tocht de aandacht op de positie van gehandicapten in haar moederland. Gisteren sloot Melda haar zus in deze stad weer in de armen. ,,Ik ben trots, ontroerd, blij en opgelucht, alles tegelijk.”

Mijn zus wilde vijftig jaar nadat de eerste gastarbeiders voet op Nederlandse bodem zetten, symbolisch de weg teruggaan die onze vader destijds had afgelegd – Melda Müjde

Funda Müjde met haar begeleiders in Turkije.

Melda’s ogen schieten vol, als ze op haar zus de laatste meters ziet afleggen op het Taksimplein in de Turkse stad Istanboel. De missie is volbracht. Funda is ‘thuis’ in haar vaderland Turkije. Melda hoort hoe haar zus een gil van opwinding slaakt, vanaf haar op maat gemaakte handfiets. Eindelijk. Ze zijn weer samen.

Met de fietstocht van bijna 4000 kilometer en door de door haar opgerichte stichting Bewegen is Leven vraagt Funda Müjde (columniste, cabaretière en actrice uit onder meer Vrouwenvleugel, Medisch Centrum West) aandacht voor het belang van bewegen. Vooral als het gaat om gehandicapten.

Grote belangstelling
Het afscheid van haar eeneiige gehandicapte tweelingzus, drie maanden geleden, staat de Amersfoortse Melda nog helder voor ogen. Daar reed Funda haar afscheidsrondjes, in de diepte van de Amsterdam Arena. Onder grote belangstelling van vrienden, familieleden en pers. Funda is immers BN’er en geniet van die rol.

,,Ik moest zo vreselijk huilen. Ik was zo bezorgd dat haar opnieuw iets zou overkomen. Fietsen naar Turkije, waar begon ze aan? Ze moest met haar handfiets langs al die wegen. Levensgevaarlijk. In het buitenland rijden ze als gekken,” vertelt Melda. ,,Ik voelde opwinding en verdriet, maar ik zag hoe Funda naar mij zwaaide en riep: ik hou van jou.”

Verkreukeld busje
Die eerste dagen dat Funda onderweg was, begeleid door haar man en zwager met een camper en een motor, kwamen bij Melda alle vreselijke beelden terug van het ongeluk van haar zus. Het busje, volledig verkreukeld, nadat het tegen haar was opgebotst. Maar vooral de aanblik van haar hulpeloze evenbeeld in een ziekenhuisbed.

,,Het glas in haar hoofd en de schrammen, dat deed me niets. Maar bij het nieuws dat ze een dwarslaesie had, stortte alles in. Mijn levendige, ondernemende zus, die altijd in het middelpunt staat, was verworden tot een klein hoopje mens.” De eerste keer dat haar zus over de vloer naar de deur kroop, voelde als een bevrijding.

Diepere betekenis
,,Ook in haar fietstocht naar Turkije ervoer mijn zus een enorm gevoel van vrijheid.” Aan de uitputtende tocht lag nog een diepere betekenis ten grondslag, vertelt Melda vanuit Istanbul. ,,Mijn zus wilde vijftig jaar nadat de eerste gastarbeiders voet op Nederlandse bodem zetten, symbolisch de weg teruggaan die onze vader destijds had afgelegd.”

De zussen kunnen tegen een stootje, zo veel is na de onderneming van Funda nog maar eens bewezen. ,,Het heeft met karakter, maar ook met ons verleden te maken. Want emigreren en kunnen aarden in een ander land, is een geweldige onderneming, waarin onze ouders en ook wij als kinderen zijn geslaagd. Zelf ben ik vooral supertrots op mijn zus. Ze eens heeft me weer tot tranen toe weten te roeren.”

Bron : Algemeen Dagblad

25 augustus 2014 / Nieuws